Pyszne miody

Miód rzepakowy
słoik 1,1 litra
Miód rzepakowy
- Bardzo rzadko spotyka się go w postaci płynnej, ponieważ ze względu na dużą zawartość glukozy bardzo szybko krystalizuje.
- Smak bardzo słodki
- Znane jest również jego działanie na problemy skórne. Przyśpiesza gojenie się ran i chroni przed zakażeniem.
- Barwa tworzy kompozycję jasnych barw, od białej po kremową.
- Polecany dla osób cierpiących na choroby sercowe. Najlepszą odżywką dla mięśni jest glukoza, którą właśnie zawiera miód rzepakowy.
- Obecne są w nim witaminy z grupy B, K, C i kwas nikotynowy.
- Po skrystalizowaniu jest jasnożółty lub kremowy.
- W postaci płynnej ma kolor słomkowy.

Miód nektarowo-spadziowy
słoik 1,1 litra
Miód nektarowo-spadziowy
- Miód powstały po części z nektaru roślin miododajnych i spadzi iglastej bądź liściastej zbieranej przez pszczoły w tym samym czasie.
- Cechuje go wysoka zawartość enzymów, odpowiedzialnych za dzałanie przeciezapalne miodów.
- Ma zdolność blokowania ołowiu.
- Jako miód mieszany, łączy w sobie właściwości lecznicze miodów nektarowych i spadziowych.
- Przyjmuje ciemną barwę. Smak tego miodu zależy od nektaru roślin, z których został wytworzony.
- Cenny w leczeniu dróg oddechowych, zaburzeniach trawienia.
- Stosowany w schorzeniach serca, układu krążenia, stanach zapalnych organizmu.
- Stanowi cenny produkt odżywczy w stanach wyczerpania fizycznego i psychicznego organizmu.

Miód ze spadzi liściastej
słoik 1,1 litra
Miód ze spadzi liściastej
- Ta odmiana miodu występuje w Polsce rzadko i pochodzi głównie ze spadzi topoli, brzozy i lipy.
- Po skrystalizowaniu staje się nieco ciemniejszy, szarobrązowy z odcieniem szarozielonym do brązowego.
- Smak łagodny z żywicznym posmakiem, może być cierpkawy.
- Spadź jest to słodka ciecz wydalana przez mszyce i inne owady, a następnie pobierana przez pszczoły i przetwarzana na miód.
- Znajduje zastosowanie w leczeniu stawów, układu moczowego, chorób dróg żółciowych, wątroby i jelit.
- Zawiera niewielkie ilości witamin A, B2, B6, C, PP i witaminę K oraz olejki eteryczne.
- Zakres działania jest zbliżony do miodu spadziowego z drzew iglastych.
- Barwa od zielonkawo-herbacianej do jasnobrązowej. Po skrystalizowaniu staje się ciemniejszy.

Miód gryczany
słoik 1,1 litra
Miód gryczany
- Uwielbiany jest prze cukierników, gdyż podnosi walory smakowe wypieków (zwłaszcza pierników).
- Smak słodki, bardzo aromatyczny, ostry. Jest najlepszy do wyrobu miodów pitnych.
- Jako patoka (płynny) ma barwę jasnobrunatną z czerwonawym odcieniem.
- Po skrystalizowaniu jaśnieje i tworzy kompozycję barw od ciemno-herbacianej do brązowej.
- Sprawdza się w zapobieganiu i leczeniu chorób serca i układu krązenia, zwłaszcza na podłożu miażdżycowym.
- Jest wyjątkowo cenny w leczeniu niedokrwistości z niedoboru żelaza.
- Miód gryczany wpływa korzystnie na wzrok, słuch i pamięć.
- Ze względu na znaczną zawartość fruktozy jest polecany chorym na cukrzycę insulino niezależną.

Miód ze spadzi iglastej
słoik 1,1 litra
Miód ze spadzi iglastej
- Ze względu na uniwersalne zastosowanie i dużą wartość dla człowieka nazywany jest miodem królewskim lub papieskim.
- Wykazuje również działanie łagodnie przeczyszczające przy zaparciach lub przy biegunkach.
- Po skrystalizowaniu miody spadziowe najczęściej przybierają barwę ciemnobrązową.
- Barwa od szarozielonkawej, poprzez brązową do prawie czarnej.
- Działa również wspomagająco w chorobach reumatycznych, schorzeniach układu nerwowego, chorobach skóry. Przyspiesza gojenie ran.
- Smak słodki, łagodny, o lekko korzennym lub żywicznym aromacie.
- Działa przeciwzapalnie, przeciwdrobnoustrojowo, łagodzi kaszel.
- Jest polecany osobom z hipowitaminozą i anemią, szczególnie u dzieci.

Miód wrzosowy
słoik 1,1 litra
Miód wrzosowy
- Wykorzystywany jest w leczeniu schorzeń nerek, dróg moczowych i gruczołu krokowego.
- W stanie płynnym ciemno-bursztynowy z czerwonawym odcieniem.
- Ułatwia trawienie i wywiera korzystny wpływ przy stanach zapalnych żołądka i jelit.
- Witaminy A, B2, B6, C i PP
- Odznacza się silnie galaretowatą konsystencją i wysoką zawartością łatwo przyswajalnego białka.
- Smak przyjemny, choć mało słodki, szlachetnie gorzkawy i cierpki.
- Ceniony jest ze względu na dużą zawartość żelaza.
- Po skrystalizowaniu żółtopomarańczowy lub brunatny.

Miód nawłociowy
słoik 1,1 litra
Miód nawłociowy
- Miód nawłociowy jest głównie polecany dla osób z nadciśnieniem oraz w celach pielęgnacyjnych naszej urody.
- Jest mało popularną odmianą miodu i przez to też dość trudny do nabycia.
- Smak słodki, z wyczuwalną kwaśnawo-gorzką nutą.
- Dość szybko krystalizuje, tworząc apetyczny krem, który można łatwo rozsmarować na pieczywie.
- Polecany jest ogólnie przy schorzeniach układu krążenia, prewencji przed miażdżycą.
- Pomaga też przy nadmiernym stresie i wyczerpaniu fizycznym organizmu.
- Barwa jasnożółta.
- Pszczoły wytwarzają go z nektaru kwiatu nawłoci potocznie zwanym mimozą lub "złotą rózgą".

Miód akacjowy
słoik 1,1 litra
Miód akacjowy
- Barwa w stanie płynnym zielonkawa, jasnosłomkowa lub bursztynowa.
- Jest przydatny u chorych z lekkimi postaciami cukrzycy.
- Popularny środek słodzący do wielu potraw, napojów a zwłaszcza do deserów.
- Ceniony jest również jako środek wspomagający leczenie schorzeń nerek i układu moczowego.
- Po skrystalizowaniu (bardzo wolno krystalizuje, nawet po upływie roku) przyjmuje zabarwienie od białego do kremowo-żółtawego.
- Poleca się go w miejsce cukru do słodzenia posiłków.
- Jest przede wszystkim cenną odżywką regeneracyjną w stanach wyczerpania fizycznego i umysłowego.
- Smak delikatny, słodki, lekko kwaskowaty.

Miód wielokwiatowy
słoik 1,1 litra
Miód wielokwiatowy
- Barwa różnorodna, od jasnokremowej do herbacianej. Zwykle miody wiosenne są jasne a letnie ciemne.
- Smak najczęściej łagodny, uzależniony od pory powstawania.
- Zalecany jest w chorobach serca, naczyń, wątroby, woreczka żółciowego.
- Otrzymywany z nektaru zbieranego z roślin uprawnych, łąkowych, leśnych i dziko rosnących.
- Miody pochodzące z pełni lata i jesienne są bogate w enzymy, biopierwiastki i związki o działaniu przeciwdrobnoustrojowym.
- Ze względu na łagodny smak polecany szczególnie dla dzieci.
- Miody wiosenne odznaczają się dużą zawartością cukrów prostych.
- Sprawdza się również w stanach wyczerpania fizycznego i psychicznego.

Miód mniszkowy
słoik 1,1 litra
Miód mniszkowy
- Miód mniszkowy znajduje szczególne zastosowanie w chorobach serca, wątroby i dróg żółciowych.
- Przed skrystalizowaniem jest bardzo gęsty, ciągliwy. Krystalizuje dość szybko.
- Smak słodki, lekko kwaskowaty.
- Pochodzi z nektaru kwiatowego pospolicie występującego w Polsce mniszka lekarskiego.
- Stosowany przy niedokrwistości, chorobach reumatycznych i w stanach wyczerpania psychicznego.
- Zawiera witaminę B2 i witaminę C oraz biopierwiastki, takie jak żelazo, potas, mangan i fosfor.
- Barwa od jasnożółtej do pomarańczowej.
- Cechą charakterystyczną dla miodu mniszkowego jest jego niska kwasowość.

Miód lipowy
słoik 1,1 litra
Miód lipowy
- Smak od słodkiego, przez słodko-ostry, ostry, do lekko gorzkiego, charakterystyczny, lekko szczypiący w język.
- Polecany jest w chorobach serca i układu krążenia.
- Wspomaga leczenie zapalenia oskrzeli i zapalenia płuc.
- Działa łagodnie moczopędnie, skutecznie likwidując obrzęki oraz nieznacznie obniża ciśnienie tętnicze krwi.
- Barwa od zielonkawo-żółtej do jasnobursztynowej. Po skrystalizowaniu zmienia zabarwienie na biało-żółte do złocistego.
- Miód ten działa napotnie, przeciwskurczowo, przeciwkaszlowo i wykrztuśnie.
- Aromatyczny i smaczny, Zapach przypomina kwitnącą lipę.
- Miód ten jest polecany również w schorzeniach układu nerwowego, stresie i bezsenności.

Miód malinowy
słoik 1,1 litra
Miód malinowy
- Zawiera dużo olejków eterycznych. Polecany jest do kąpieli na urodę i miękką skórę. Jego zapach koi i uspokaja nerwy.
- Barwa złocista, po skrystalizowaniu jaśniej do białości.
- Lubiany przez dzieci, podobnie jak miód akacjowy.
- Stosowany jest również w schorzeniach górnych dróg oddechowych, przeziębieniach i nieżycie żołądka.
- Zawarte w tym miodzie kwasy tłuszczowe i betacytosteryny sprawiają, że polecany jest jako lek przeciwmiażdżycowy.
- W smaku łagodny, lekko kwaskowaty, o lekkim zapachu malin.
- Polecany jest również przy niedokrwistości.
- Miód malinowy działa rozgrzewająco, napotnie, przeciwgorączkowo.

Miód kremowany rokietnik
słoik 1,1 litra
Miód kremowany rokietnik
- Miód kremowany rokietnik

Miód z cytryna i imbirem
słoik 1,1 litra
Miód z cytryna i imbirem
- Miód z cytryna i imbirem - miód kremowany

Miód z czarna porzeczką
słoik 1,1 litra
Miód z czarna porzeczką
- Miód z czarna porzeczką - miód kremowany

Miód z czarnym bzem
słoik 1,1 litra
Miód z czarnym bzem
- Miód z czarnym bzem - miód kremowany

Miód z poziomką
słoik 1,1 litra
Miód z poziomką
- Miód z poziomką - miód kremowany

Miód z truskawką
słoik 1,1 litra
Miód z truskawką
- Miód z truskawką - miód kremowany

Pyłek pszczeli
słoik 1,1 litra
Pyłek pszczeli
- Pyłek kwiatowy - miód kremowany