pysznemiody.invito.pl

Pyszne miody

Miód rzepakowy

Miód rzepakowy

słoik 1,1 litra

Miód rzepakowy

  • Bardzo rzadko spotyka się go w postaci płynnej, ponieważ ze względu na dużą zawartość glukozy bardzo szybko krystalizuje.
  • Smak bardzo słodki
  • Znane jest również jego działanie na problemy skórne. Przyśpiesza gojenie się ran i chroni przed zakażeniem.
  • Barwa tworzy kompozycję jasnych barw, od białej po kremową.
  • Polecany dla osób cierpiących na choroby sercowe. Najlepszą odżywką dla mięśni jest glukoza, którą właśnie zawiera miód rzepakowy.
  • Obecne są w nim witaminy z grupy B, K, C i kwas nikotynowy.
  • Po skrystalizowaniu jest jasnożółty lub kremowy.
  • W postaci płynnej ma kolor słomkowy.
Miód nektarowo-spadziowy

Miód nektarowo-spadziowy

słoik 1,1 litra

Miód nektarowo-spadziowy

  • Miód powstały po części z nektaru roślin miododajnych i spadzi iglastej bądź liściastej zbieranej przez pszczoły w tym samym czasie.
  • Cechuje go wysoka zawartość enzymów, odpowiedzialnych za dzałanie przeciezapalne miodów.
  • Ma zdolność blokowania ołowiu.
  • Jako miód mieszany, łączy w sobie właściwości lecznicze miodów nektarowych i spadziowych.
  • Przyjmuje ciemną barwę. Smak tego miodu zależy od nektaru roślin, z których został wytworzony.
  • Cenny w leczeniu dróg oddechowych, zaburzeniach trawienia.
  • Stosowany w schorzeniach serca, układu krążenia, stanach zapalnych organizmu.
  • Stanowi cenny produkt odżywczy w stanach wyczerpania fizycznego i psychicznego organizmu.
Miód ze spadzi liściastej

Miód ze spadzi liściastej

słoik 1,1 litra

Miód ze spadzi liściastej

  • Ta odmiana miodu występuje w Polsce rzadko i pochodzi głównie ze spadzi topoli, brzozy i lipy.
  • Po skrystalizowaniu staje się nieco ciemniejszy, szarobrązowy z odcieniem szarozielonym do brązowego.
  • Smak łagodny z żywicznym posmakiem, może być cierpkawy.
  • Spadź jest to słodka ciecz wydalana przez mszyce i inne owady, a następnie pobierana przez pszczoły i przetwarzana na miód.
  • Znajduje zastosowanie w leczeniu stawów, układu moczowego, chorób dróg żółciowych, wątroby i jelit.
  • Zawiera niewielkie ilości witamin A, B2, B6, C, PP i witaminę K oraz olejki eteryczne.
  • Zakres działania jest zbliżony do miodu spadziowego z drzew iglastych.
  • Barwa od zielonkawo-herbacianej do jasnobrązowej. Po skrystalizowaniu staje się ciemniejszy.
Miód gryczany

Miód gryczany

słoik 1,1 litra

Miód gryczany

  • Uwielbiany jest prze cukierników, gdyż podnosi walory smakowe wypieków (zwłaszcza pierników).
  • Smak słodki, bardzo aromatyczny, ostry. Jest najlepszy do wyrobu miodów pitnych.
  • Jako patoka (płynny) ma barwę jasnobrunatną z czerwonawym odcieniem.
  • Po skrystalizowaniu jaśnieje i tworzy kompozycję barw od ciemno-herbacianej do brązowej.
  • Sprawdza się w zapobieganiu i leczeniu chorób serca i układu krązenia, zwłaszcza na podłożu miażdżycowym.
  • Jest wyjątkowo cenny w leczeniu niedokrwistości z niedoboru żelaza.
  • Miód gryczany wpływa korzystnie na wzrok, słuch i pamięć.
  • Ze względu na znaczną zawartość fruktozy jest polecany chorym na cukrzycę insulino niezależną.
Miód ze spadzi iglastej

Miód ze spadzi iglastej

słoik 1,1 litra

Miód ze spadzi iglastej

  • Ze względu na uniwersalne zastosowanie i dużą wartość dla człowieka nazywany jest miodem królewskim lub papieskim.
  • Wykazuje również działanie łagodnie przeczyszczające przy zaparciach lub przy biegunkach.
  • Po skrystalizowaniu miody spadziowe najczęściej przybierają barwę ciemnobrązową.
  • Barwa od szarozielonkawej, poprzez brązową do prawie czarnej.
  • Działa również wspomagająco w chorobach reumatycznych, schorzeniach układu nerwowego, chorobach skóry. Przyspiesza gojenie ran.
  • Smak słodki, łagodny, o lekko korzennym lub żywicznym aromacie.
  • Działa przeciwzapalnie, przeciwdrobnoustrojowo, łagodzi kaszel.
  • Jest polecany osobom z hipowitaminozą i anemią, szczególnie u dzieci.
Miód wrzosowy

Miód wrzosowy

słoik 1,1 litra

Miód wrzosowy

  • Wykorzystywany jest w leczeniu schorzeń nerek, dróg moczowych i gruczołu krokowego.
  • W stanie płynnym ciemno-bursztynowy z czerwonawym odcieniem.
  • Ułatwia trawienie i wywiera korzystny wpływ przy stanach zapalnych żołądka i jelit.
  • Witaminy A, B2, B6, C i PP
  • Odznacza się silnie galaretowatą konsystencją i wysoką zawartością łatwo przyswajalnego białka.
  • Smak przyjemny, choć mało słodki, szlachetnie gorzkawy i cierpki.
  • Ceniony jest ze względu na dużą zawartość żelaza.
  • Po skrystalizowaniu żółtopomarańczowy lub brunatny.
Miód nawłociowy

Miód nawłociowy

słoik 1,1 litra

Miód nawłociowy

  • Miód nawłociowy jest głównie polecany dla osób z nadciśnieniem oraz w celach pielęgnacyjnych naszej urody.
  • Jest mało popularną odmianą miodu i przez to też dość trudny do nabycia.
  • Smak słodki, z wyczuwalną kwaśnawo-gorzką nutą.
  • Dość szybko krystalizuje, tworząc apetyczny krem, który można łatwo rozsmarować na pieczywie.
  • Polecany jest ogólnie przy schorzeniach układu krążenia, prewencji przed miażdżycą.
  • Pomaga też przy nadmiernym stresie i wyczerpaniu fizycznym organizmu.
  • Barwa jasnożółta.
  • Pszczoły wytwarzają go z nektaru kwiatu nawłoci potocznie zwanym mimozą lub "złotą rózgą".
Miód akacjowy

Miód akacjowy

słoik 1,1 litra

Miód akacjowy

  • Barwa w stanie płynnym zielonkawa, jasnosłomkowa lub bursztynowa.
  • Jest przydatny u chorych z lekkimi postaciami cukrzycy.
  • Popularny środek słodzący do wielu potraw, napojów a zwłaszcza do deserów.
  • Ceniony jest również jako środek wspomagający leczenie schorzeń nerek i układu moczowego.
  • Po skrystalizowaniu (bardzo wolno krystalizuje, nawet po upływie roku) przyjmuje zabarwienie od białego do kremowo-żółtawego.
  • Poleca się go w miejsce cukru do słodzenia posiłków.
  • Jest przede wszystkim cenną odżywką regeneracyjną w stanach wyczerpania fizycznego i umysłowego.
  • Smak delikatny, słodki, lekko kwaskowaty.
Miód wielokwiatowy

Miód wielokwiatowy

słoik 1,1 litra

Miód wielokwiatowy

  • Barwa różnorodna, od jasnokremowej do herbacianej. Zwykle miody wiosenne są jasne a letnie ciemne.
  • Smak najczęściej łagodny, uzależniony od pory powstawania.
  • Zalecany jest w chorobach serca, naczyń, wątroby, woreczka żółciowego.
  • Otrzymywany z nektaru zbieranego z roślin uprawnych, łąkowych, leśnych i dziko rosnących.
  • Miody pochodzące z pełni lata i jesienne są bogate w enzymy, biopierwiastki i związki o działaniu przeciwdrobnoustrojowym.
  • Ze względu na łagodny smak polecany szczególnie dla dzieci.
  • Miody wiosenne odznaczają się dużą zawartością cukrów prostych.
  • Sprawdza się również w stanach wyczerpania fizycznego i psychicznego.
Miód mniszkowy

Miód mniszkowy

słoik 1,1 litra

Miód mniszkowy

  • Miód mniszkowy znajduje szczególne zastosowanie w chorobach serca, wątroby i dróg żółciowych.
  • Przed skrystalizowaniem jest bardzo gęsty, ciągliwy. Krystalizuje dość szybko.
  • Smak słodki, lekko kwaskowaty.
  • Pochodzi z nektaru kwiatowego pospolicie występującego w Polsce mniszka lekarskiego.
  • Stosowany przy niedokrwistości, chorobach reumatycznych i w stanach wyczerpania psychicznego.
  • Zawiera witaminę B2 i witaminę C oraz biopierwiastki, takie jak żelazo, potas, mangan i fosfor.
  • Barwa od jasnożółtej do pomarańczowej.
  • Cechą charakterystyczną dla miodu mniszkowego jest jego niska kwasowość.
Miód lipowy

Miód lipowy

słoik 1,1 litra

Miód lipowy

  • Smak od słodkiego, przez słodko-ostry, ostry, do lekko gorzkiego, charakterystyczny, lekko szczypiący w język.
  • Polecany jest w chorobach serca i układu krążenia.
  • Wspomaga leczenie zapalenia oskrzeli i zapalenia płuc.
  • Działa łagodnie moczopędnie, skutecznie likwidując obrzęki oraz nieznacznie obniża ciśnienie tętnicze krwi.
  • Barwa od zielonkawo-żółtej do jasnobursztynowej. Po skrystalizowaniu zmienia zabarwienie na biało-żółte do złocistego.
  • Miód ten działa napotnie, przeciwskurczowo, przeciwkaszlowo i wykrztuśnie.
  • Aromatyczny i smaczny, Zapach przypomina kwitnącą lipę.
  • Miód ten jest polecany również w schorzeniach układu nerwowego, stresie i bezsenności.
Miód malinowy

Miód malinowy

słoik 1,1 litra

Miód malinowy

  • Zawiera dużo olejków eterycznych. Polecany jest do kąpieli na urodę i miękką skórę. Jego zapach koi i uspokaja nerwy.
  • Barwa złocista, po skrystalizowaniu jaśniej do białości.
  • Lubiany przez dzieci, podobnie jak miód akacjowy.
  • Stosowany jest również w schorzeniach górnych dróg oddechowych, przeziębieniach i nieżycie żołądka.
  • Zawarte w tym miodzie kwasy tłuszczowe i betacytosteryny sprawiają, że polecany jest jako lek przeciwmiażdżycowy.
  • W smaku łagodny, lekko kwaskowaty, o lekkim zapachu malin.
  • Polecany jest również przy niedokrwistości.
  • Miód malinowy działa rozgrzewająco, napotnie, przeciwgorączkowo.
Miód kremowany rokietnik

Miód kremowany rokietnik

słoik 1,1 litra

Miód kremowany rokietnik

  • Miód kremowany rokietnik
Miód z cytryna i imbirem

Miód z cytryna i imbirem

słoik 1,1 litra

Miód z cytryna i imbirem

  • Miód z cytryna i imbirem - miód kremowany
Miód z czarna porzeczką

Miód z czarna porzeczką

słoik 1,1 litra

Miód z czarna porzeczką

  • Miód z czarna porzeczką - miód kremowany
Miód z czarnym bzem

Miód z czarnym bzem

słoik 1,1 litra

Miód z czarnym bzem

  • Miód z czarnym bzem - miód kremowany
Miód z poziomką

Miód z poziomką

słoik 1,1 litra

Miód z poziomką

  • Miód z poziomką - miód kremowany
Miód z truskawką

Miód z truskawką

słoik 1,1 litra

Miód z truskawką

  • Miód z truskawką - miód kremowany
Pyłek pszczeli

Pyłek pszczeli

słoik 1,1 litra

Pyłek pszczeli

  • Pyłek kwiatowy - miód kremowany

Polecamy wiele rodzajów miodów:

  • miody kremowane o smaku: truskawka, poziomka, czarny bez, czarna porzeczka, cytryna i imbir oraz rokietnik
  • miody zwykłe: miód słonecznikowy, nawłociowy, malinowy, miód akacjowy, rzepakowy, lipowy, gryczany, wielokwiatowy oraz miód wrzosowy
  • miody spadziowe: spadż liściasta, spadż iglasta
  • pyłek kwiatowy

zobacz pełną ofertę